1. Oude Testament: feit of visie

“apologetische historiografie of tendentieuze geloofsbeschrijving”

Bevrijding: de grondslag van het volk Israël

Om bij de kern te komen zullen we ons moeten richten op het centrum van die Bijbelse notie: de Babylonische ballingschap (598 – 539 v. Chr.). Dit historische feit heeft bijzonder grote invloed (gehad) op de theologische betekenis van de Bijbel – tot op vandaag. “Thora verlaten is land verzaken” is een historische quote die heden ten dage nog volop van toepassing is. Deze notie heeft zelfs de ‘historische boeken van de Bijbel’ vorm en inhoud gegeven. In de Joodse benaming van de ‘bijbel’ worden die boeken ‘de vroege profeten’ genoemd. Want de visie zet de feiten naar haar hand. (2 lesavonden)

De essentie van bevrijding wordt vermeld in Genesis 1 met volop ‘verwijzingen’ naar “Exodus”, de aanduiding voor de bekendste bevrijding van Israël. De basis met de ‘concrete’ uitwerking van ‘bevrijd leven’ zijn verzetsverhalen tegen de gangbare mythen. Exodus biedt een alternatieve visie op en van mythen. Wij ervaren (waarschijnlijk) een probleem dat er historisch gezien feitelijk geen aanwijzingen zijn van een uittocht uit Egypte (zie het boek van M. Reynders “Exodus” 2022); wel van een bevrijding ‘van Egypte’. Historisch gezien zijn er dan ook tal van zaken die ons gangbare beeld van situaties uit het Oude Testament doen herzien, bijvoorbeeld dat Noord-Israël met Samaria belangrijker is geweest dan Judea met Jeruzalem. (2 lesavonden)

Als derde bevrijding, de survival of the fittest, Judea die de strijd aangaat met de opvolger van het Assyrische Rijk en dit rijk weerstaat (strijd van 175 - ± 150 v. Chr.). Deze bevrijding is van grote betekenis voor de Judeeërs en het land Kanaän geweest tot in de tijd van Jezus en daarna. (1 lesavond)

 Dit themacollege wordt verzorgd door Atze Landman, emeritus predikant.

Alles op een rij

Themacollege: Oude Testament: feit of visie?
Docent: Atze Landman
Data: Vijf maandagavonden op 7, 14, 21 oktober en op 4, 11 november 2024
Tijd:              19.30 tot 22.00 uur.
Locatie: Willem Lodewijk Gymnasium, Verzetsstrijderslaan 220, Groningen.
Groepsgrootte Maximaal 15 deelnemers
Kosten: € 50,-

Aanmelden via ons inschrijfformulier