NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief 06   november 2020 logo tvg nieuwsbrief

Open College over Johan Sebastian Bach, voorjaar 2021
NB: aangepaste data ivm de  Covidmaatregelen

Na bijna een jaar van stilstand door de uitbraak van het coronavirus heeft het bestuur besloten in het voorjaar van 2021 weer een Open College te organiseren. Het doet ons plezier dat Bachkenner ds. Theo van Beijeren, predikant te Roden, bereid is gevonden vier avonden te doceren over leven en werk van Johan Sebastian Bach. Het is de bedoeling de vierde avond af te sluiten met zijn orgelmuziek door Wim van de Laar jr. uit Hoogezand. De locatie van die laatste avond is op dit moment nog niet bekend en zal later worden bekendgemaakt.

Voor dit college hebben wij de aula van het Willem Lodewijk College gehuurd, waar alle mogelijkheden zijn om op een afstand van 1,5 meter dertig cursisten te ontvangen. Doordat het aantal deelnemers is gelimiteerd geven wij jullie, onze oud-cursisten, bij voorrang de gelegenheid je in te schrijven.

Wanneer:      25 januari, 8 en 15 februari  en 1 maart
Locatie:         Willem Lodewijk Gymnasium
Tijd:               19.30 – 22.00 uur
Kosten:          € 40,–
Docenten:     Theo van Beijeren en organist Wim van de Laar jr.

Let op: de voorinschrijving loopt op zondag 13 december 2020 af, waarna het college ook voor derden wordt opengesteld.
Je kunt je inschrijven door een mail te sturen naar :administratie@tvg-groningen.nl  

 

Een korte inhoud van het college:

Bach weet met zijn muziek nog altijd veel mensen aan te spreken. Hoe komt dat? Wat is het ‘geheim’ van Bach?

In vier bijeenkomsten gaan we op zoek naar Bach als persoon en componist. We volgen zijn levensloop en carrière aan hoven en in kerken. Wat dreef hem, wat maakte hem zo goed en hoe zag zijn wereld eruit?
Uiteraard besteden we aandacht aan zijn oeuvre met zo nu en dan voorbeelden van zijn muziek. We gaan nader in op de wijze waarop Bach zijn ideeën heeft vormgegeven in die muziek.
Speciale aandacht zal er zijn voor de theologische achtergrond van Bach, waarin Luther een hoofdrol speelt, maar waarin ook het piëtisme invloed heeft. En we gaan in op Bachs omgaan met sterven en dood, de thema’s waarover hij zijn mooiste muziek heeft geschreven. Kan dat nog altijd troosten en zo ja, hoe komt dat?

De vierde avond zal in het teken staan van Bach als organist. Wie hebben hem beïnvloed, waar is hij organist geweest en hoe zien zijn orgelcomposities eruit? Deze avond zal samen met organist Wim van der Laar (jr) uit Hoogezand worden ingevuld.

Theo van Beijeren

 

 

Nieuwsbrief 05   september 2020 logo tvg nieuwsbrief

We zijn weer gestart!

Na het stopzetten van de lessen in verband met de Coronamaatregelen werd het stil rond de cursus TVG. Ook kwam er geen nieuwsbrief uit, omdat er teveel onzekerheden waren omtrent de mogelijkheden de lessen in september te hervatten. Op 13 augustus 2020 kwam het bestuur weer voor het eerst bij elkaar, werden er knopen doorgehakt en besloten in september weer te starten (uiteraard met inachtneming van de voorschriften van het RIVM). Op 14 september beginnen de lessen voor de tweedejaarsgroep weer. Allen weer van harte welkom op deze avond, waarin het vak Kerkgeschiedenis op het rooster staat.

Afscheid derdejaars cursisten en certificaatuitreiking

Maandag 7 september jl. hadden we een mooie avond in de aula van het Willem Lodewijk Gymnasium. Bij binnenkomst stond bij onze vaste conciërge Julian de koffie en thee klaar en in de zaal een stuk heerlijke appelplaatkoek met slagroom. Het was fijn voor de cursisten, docenten en leden van het bestuur elkaar weer te ontmoeten.

slotavond 3e jaars
slotavond 3e jaars

Onze cursusleider Bert van der Woude opende de avond door te memoreren hoe in maart de cursus plotseling tot stilstand kwam. Hij had net één les in het Open College over Dietrich Bonhoeffer gegeven toen de Corona toesloeg. Gelukkig konden de drie overige colleges nog via de kerkomroep worden gegeven. Van de reguliere lessen werd ook nog dogmatiek digitaal gegeven aan de derdejaars. De overige lessen gingen helaas niet door. Bert sloot af met het draaien van een Rondo van Beethoven, dit in verband met het Beethovenjaar. Tevens legde hij daarmee de link met Bonhoeffer, die zelf een verdienstelijk pianist was geweest. Met zijn broer en zussen had hij indertijd in een kwartet dit stuk van Beethoven ook gespeeld.

Daarna kwamen de oud-cursisten aan het woord. Ieder had een persoonlijk verhaal te vertellen over de ervaringen met de cursus in de afgelopen drie jaar. Unaniem prezen ze de inhoud en de veelzijdigheid van de cursus. Medecursisten en docenten werden hartelijk bedankt.

certificaat-ondertekening
certificaatondertekening

 

Onze vorige cursusleider Atze Landman hield op de zijn eigen enthousiaste wijze nog een pleidooi voor onze mooie cursus en toen was het tijd de certificaten uit te reiken. Iedereen kreeg behalve het certificaat een witte roos en een boekje van Bonhoeffer uit handen van Bert en Heleen uitgereikt. Daarmee was het officiële gedeelte afgelopen en konden we naar de tafel waar Bert en zijn vrouw Hilda de frisdrank, het sap en de wijn klaar hadden staan.  

Dat de wijn voortreffelijk was is geen wonder, want de keus was bij Bert, die vinoloog is, uiteraard in goede handen.
Het maakte de tongen los en op 1,5 meter afstand werd het een heel geanimeerde afsluiting.

napraten
napraten

 afgezwaaide 3e-jaars 2020   De inmiddels afgezwaaide 3e-jaars.

 

Promotie van de cursus TVG
In opdracht van het bestuur is gewerkt aan een ander uiterlijk van onze website en als alles goed gaat wordt deze op 11 september a.s. gelanceerd. Neem eens een kijkje en ga ook eens naar onze facebookpagina (Theologische Verdieping Groningen), waar behalve de informatie over de cursus ook andere interessante items staan vermeld, die voor cursisten de moeite waard zijn gedeeld en geliket te worden. Om kennis te nemen met hoe het bij andere cursusplaatsenTVG in het land toegaat is er afgelopen maart vanuit de landelijke Ondersteuningscommissie een nieuwe website ontwikkeld: www.tvg-algemeen.nl.

Oriëntatiecursus
Er is al een aantal aanmeldingen binnen voor de Oriëntatiecursus en de informatieavond op 14 september 2020 moet nog komen.
De cursus vindt plaats op 21 en 28 september en 5 oktober 2020.

Activiteiten
In verband met Corona kunnen we op dit moment helaas geen extra activiteiten organiseren. Wel hopen in het voorjaar een Open College te organiseren over de muziek van J.S. Bach.

 

Recept appelplaatkoek van Heleen (op veler verzoek)

Ingrediënten: 500 gram zelfrijzend bakmeel, 500 gram bruine suiker en 250 gram haverzemelen.
Roer deze ingrediënten goed door elkaar en voeg er dan 400 gram gesmolten boter door.
Druk ¾ van deze massa op een beboterd bakblik.
Rasp 1,5 kg. appels en verdeel deze eroverheen. Bestrooi de appels met kaneel.
Kruimel de rest van het deeg over het geheel en druk goed aan.
Eventueel kun je nog amandelschilfers en/of rozijnen toevoegen. 
Verwarm de oven 15 minuten voor op de hoogste stand. Daarna 1 uur bakken op 170 graden.
Smaakt koud of warm heerlijk met eventueel poedersuiker of slagroom.

    ————————————————————————————————————————————————

           CURSUSINFORMATIE

cursusflyer pg 1

cursusflyer pg 2