NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief 17

Mei  2023

Het seizoen 2022-2023 is afgelopen maandag afgesloten. Het was een mooi jaar, waarin het weer gelukt is alle vakken aan te bieden. De drie opengevallen vacatures zijn ingevuld door Henk van der Spoel (ethiek), Mariëlle Rodenburg (Gids 3) en Chris Dees, docent bij TVG Assen bleek bereid lessen over “Wereldgodsdiensten” bij ons te verzorgen. Ook werden er twee succesvolle Open Colleges georganiseerd. In het najaar van 2022: Kerkelijke kunst in de Middeleeuwen en in het voorjaar 2023 over dwarsdenker LevTolstoj.

Certificaatuitreiking 3e jaarscursisten
Maar liefst 11 cursisten namen na drie jaar afscheid. Maandag 15 mei mochten zeven daarvan hun certificaat in ontvangst nemen uit handen van onze cursusleider Bert van der Woude.  Voorafgaand aan dit plechtige moment was de groep uit eten geweest in een bekend Mexicaans restaurant in de stad. Daarna was er een samenzijn in de docentenkamer van het Willem Lodewijk Gymnasium. Iedere aanwezige cursist heeft daarin verteld wat de cursus voor hem/haar heeft betekend. Daar waren mooie verhalen bij.

2023 meiDuidelijk werd, dat het wekelijks samenkomen in een groep en dat gedurende 3 jaar een mooie band met elkaar oplevert. Dat is ook de grote kracht van de cursus. Het samen optrekken en ontdekken wat de verdieping in de diverse vakken bijdraagt in het eigen leven. De docenten kregen in al hun verscheidenheid en hun manier van lesgeven aandacht en werden zeer geprezen. Helaas waren door vakantie vier cursisten niet aanwezig. De certificaten worden later bij hen thuisbezorgd.


Start seizoen 2023-2024

De posters en flyers voor het nieuwe seizoen zijn klaar en worden weer verspreid over de diverse locaties. Verheugend was het dat er een groot artikel over de TVG-cursus stond in KerkinStad van 25 april j.l, geschreven door redacteur Reinder de Jager, tevens 1e-jaarscursist van onze cursus. Het is de bedoeling, dat dit artikel op onze website wordt geplaatst.

Het bestuur wenst iedereen mooie Pinksterdagen en een fijne zomer. De lessen beginnen weer op 4 september 2023. De informatieavond is op 11 september en de Oriëntatiecursus start op 25 september 2023. 

22 mei 2023, slotavond met de theatervoorstelling van Peter Vermaat
Op 22 mei werd het seizoen officieel afgesloten in de Mennozaal van de Doopsgezinde Kerk, met een voorstelling van dichter/verteller Peter Vermaat. Het was een sfeervolle en waardevolle avond. Rasverteller Peter, geregisseerd door zijn vrouw Paula, bracht ons de Passie van Paulus. Een treffende titel, want het bleek, dat Paulus niet alleen een passie had voor het evangelie van Christus, maar zelf ook, net als Jezus, ter dood werd gebracht door de Romeinen.

Peter begon te vertellen, dat de brieven van Paulus lang niet allemaal door Paulus zijn geschreven. Ook de interpretatie van de brieven is discutabel, want door het ontbreken van leestekens kunnen zaken wel eens anders zijn bedoeld dan zijn overgekomen. Verder spreekt Paulus zichzelf soms tegen en dat komt omdat andere schrijvers toevoegingen hebben gemaakt of hele brieven schreven die dus niet aan Paulus zijn toe te schrijven.
Na die inleiding dompelde Peter ons in zijn bijna-doodervaring waarin hij na de grote tunnel in het licht kwam en Paulus ontmoette, die hem zijn levensverhaal vertelde. Allerlei figuren toverde hij tevoorschijn, zoals de vader en moeder van Paulus en diverse Romeinse machthebbers. Boeiend was zijn taalgebruik, zo’n oud verhaal in hedendaags jargon. Als een Romeins consul, waar Paulus heen geleid wordt om gedood te worden bijvoorbeeld zegt: “Het moet toch niet gekker worden’ is dat behoorlijk hilarisch.

De reacties van de toehoorders waren lovend. Iedereen heeft genoten en sommigen zeiden nieuwsgierig geworden te zijn. Zij willen het verhaal van Paulus en zijn brieven nog eens uitgebreid bestuderen.

Heleen van de Velde

2023 Peter Vermaat 1

Peter Vermaat 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier vindt u eerdere nieuwsbrieven