NIEUWSBRIEF

Nieuwsbrief 19
maart 2024

Open College Israëlisch Palestijns Conflict

Op 29 januari 2024 stroomden zo’n 75 deelnemers de aula van het Willem Lodewijk Gymnasium binnen om te luisteren naar het Open College van Erik Ader over het Israëlisch-Palestijns conflict. In jaren hadden we niet zoveel deelnemers kunnen inschrijven en onze administrateur Wippy Kempenaar en penningmeester Heleen van de Velde hadden hun handen vol gehad aan het op een goede manier registreren van de deelnemers. En geen wonder, want het onderwerp is door de inval van Hamas in Israël op 7 oktober 2023 en de reactie van Israël daarna in Gaza, dagelijks nieuws in de media. De behoefte aan achtergrondinformatie is groot.

De avond werd ingeleid door onze cursusleider Bert van der Woude.

lezing

Erik Ader, geïnteresseerd geraakt in Israël door het verzetsverleden en de hulp aan joden in de 2e wereldoorlog van zijn ouders, heeft in zijn boek “Kinderen van Amelek” de mythes en feiten rond dit conflict uitvoerig beschreven. Zijn belezenheid en achtergrondinformatie, die hij voornamelijk uit Israëlische bronnen heeft geput, maakt, dat hij zeer goed op de hoogte is van het handelen van de staat Israël vanaf 1947. Met behulp van de powerpoint presentatie konden we zien hoe de staat Israël steeds meer land in bezit heeft genomen, waardoor het Palestijnse volk het grootste deel van zijn grondgebied is kwijtgeraakt.
De manier waarop de staat Israël aanvallen van Palestijnen heeft afgestraft is buiten proporties, zo betoogde Erik Ader. Het publiek hoorde hem doodstil aan, toen hij de feiten over het voetlicht bracht.

Deze eerste avond waren het geluid en de beelden niet perfect en had de spreker wat stemproblemen, maar de tweede avond was ook dat verholpen en was alles luid en duidelijk te volgen.

Na afloop van de tweede avond op 12 februari sloot Bert van der Woude de avond af, door Erik van harte te bedanken met een cadeaubon en een bos bloemen. Erik wilde geen betaling voor zijn inspanning en de penningmeester heeft een gift van € 200  overgemaakt naar een door Erik bepaald doel nl. het door Dries van Agt opgerichte THE RIGHTS FORUM dat zich inzet voor een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël en komt op voor de rechten van de Palestijnen.

Onze dank gaat uit naar Dea Smith, die assisteerde bij het registreren bij binnenkomst van de deelnemers, koffie schonk met onze onvolprezen conciërge Robert Jan Schulting en ons bestuurslid Anna Yedema, die Erik had geholpen met de powerpoint presentatie .

 

Van het bestuur 

Doordat de laatste jaren er te weinig aanmeldingen zijn voor onze cursus, heeft het bestuur een bijeenkomst georganiseerd op 30 januari 2024 om met  docenten te brainstormen over een andere opzet. Het lijkt erop, dat de drempel om aan een cursus van drie jaar deel te nemen in deze tijd te hoog is. De jaargroepen zijn te klein en te weinig divers om tot een goed gesprek te komen en bovendien is het financieel niet haalbaar.

Diverse mogelijkheden zijn besproken en door onze cursusleider Bert van der Woude uitgewerkt in een voorstel. Op 13 februari togen enkele bestuursleden naar Winschoten om dit voorstel te bespreken. Het nuttige werd met het aangename verenigd, want in de Marktpleinkerk werd de door Bert ingestelde jaarlijkse oude traditie pannenkoeken eten georganiseerd, Dit als begin van de lijdenstijd, waar de huishoudens hun voorraden melk, bloem en eieren opmaakten om met de vastentijd te beginnen.

De bestuursleden ontdekten Bert, die voor de gelegenheid uitgedost was in een nieuwe outfit achter het gaststel, waar hij iedereen voorzag van pannenkoeken met rozijnen. Een foto daarvan willen we jullie niet onthouden. Met een goed gevulde maag begonnen we daarna aan de vergadering.

Een vervolg op de besprekingen wordt georganiseerd  in de tweede helft van april in Kerkenheem bij het kerkje van Noorddijk. 

Heleen van de Velde

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier vindt u eerdere nieuwsbrieven