Hoe kunnen we de verhalen uit het Oude Testament duiden? Tonko ging op zoek naar antwoorden in dit college. Heeft hij ze gevonden?
“In het Oude Testament staan veel ‘sterke verhalen’, verhalen waarvan niet direct duidelijk is waarom juist dit verhaal verteld wordt en waarom juist op zo’n manier. Het college van Atze Landman ging vooral over het Bijbelboek Exodus en ik had gehoopt meer over de achtergrond te weten te komen; dus wanneer het geschreven is en met welke bedoeling, hoe er in de loop van de eeuwen tegen dit uittocht-verhaal aangekeken is en hoe wij er tegen aan kunnen kijken enz.
Atze vertelde veel over de geschiedenis van het Midden Oosten, misschien omdat hij er vanuit ging dat wij het Exodus verhaal wilden vergelijken met de feiten uit een geschiedenisboek. Zelf heb ik dat helemaal niet: graag had ik iets gehoord over de Egyptische cultuur en de rol van de Nijl [in verband met de plagen], feiten rond eerstgeboorterecht, de slang enz. zodat duidelijker wordt waarom het Exodus-verhaal op deze manier verteld wordt.
Atze weet ontzettend veel en het was een boeiende, betrokken groep cursisten; ik heb van het meedoen van de cursisten genoten en dus ook van het koffiedrinken in de pauze. Zo mocht aan het begin van een les iemand een zelfgekozen Bijbelgedeelte voorlezen en uitleggen waarom juist dit gekozen was. Het samenspel tussen docent en cursist was waardevol, dat blijft meer bij dan de geschiedenisfeiten. Bij de opzet van een TVG-cursus kan hier meer aandacht voor zijn, want de deelnemers zijn vaak goed thuis in de Bijbel en zij kunnen ook uitleg geven / actief deelnemen in een gesprek (zeker als er tijd gegeven wordt om thuis iets voor te bereiden).
In het Nieuwe Testament zijn ‘lastige’ Bijbelgedeeltes, bv. het Paasverhaal en het boek Openbaringen. Hierover zou ik graag enkele bijeenkomsten willen volgen, met ruimte voor de cursisten en voor twijfel. Gewerkt kan worden aan de hand van beeldende kunst, muziek of film – daar zijn meerdere voorbeelden van te geven.
De combinatie van kennisoverdracht en samen meer wegwijs worden in deze ‘lastige’ Bijbelgedeeltes spreekt mij erg aan.”